Budai XI SE

Szellemi sportok


Célkitűzéseink

Szakosztályunk 2011-ben alakult, nem csak tagjaink oktatását, versenyeztetését tűzte ki célul, hanem a szellemi sportok tanítását, népszerűsítését, iskolai oktatásba történő bevezetését, pedagógusok képzését, továbbképzését is.

 

Oktatás

Az elmúlt években több vidéki és budapesti iskolával voltunk kapcsolatban, akiknek segítünk a pedagógusképzésben, helyi tanterv készítésében. Szeretnénk képességfejlesztő logikai játék kerettantervet készíteni alternatívaként a sakk tantervek mellé. Aktívan részt veszünk oktatási anyagok készítésében, edzőképzésben, pedagógusok képzésében.

 

Diák és tömegsport

Évek óta aktív résztvevői vagyunk a sportágválasztóknak, sport – családi – egészség napoknak, egyéb kerületi, fővárosi és országos rendezvényeknek.

Sok éve rendezzük a Nemzetközi Dámajáték, Gó és Gomoku (verseny amőba) Nemzeti Diákverseny Regionális és Országos Döntőit. Sakk Diákolimpia Budapesti Egyéni és Csapat Döntőjét is sikerrel szerveztük meg.

Versenyzőink rendszeresen és eredményesen szerepelnek az Ifi és Felnőtt Magyar Bajnokságokon, Nemzeti és Nemzetközi Diákversenyeken, Diákolimpiákon gó, dáma és sakk sportágakban.  Minden évben számos első és dobogós helyet szereztek ezeken a versenyeken. Ezzel nem csak az adott sportágak utánpótlás nevelését segítjük elő, de sok kis diák versenyzői pályafutása is ezeken a rendezvényeken kezdődött

 

Foglalkozások, edzések

A foglalkozások – edzések fő céljai: a gondolkodási képességek fejlesztése, felkészítés a versenyhelyzetekre, játékismeret és kultúra átadása, a családok és baráti közösségek összetartozásának erősítése, pedagógusok képzésének segítése, oktatási anyagok kidolgozása és természetesen a versenysport is. Edzéseinken számos tehetséges gyermek bontogatja szárnyait. Foglalkozásainkat az óvodás kortól a nyugdíjas korig látogatják. Ez elősegíti a gyerekek fejlődését, korosztályok közötti párbeszédet. Komoly játékparkkal is rendelkezünk, amit a családok ingyenesen kölcsönözhetnek, akiket tanácsadással és szakirodalom átadásával is segítünk. Szoros kapcsolatban állunk diáksportkörökkel, egyesületekkel. Pl.: Sárkány Diáksport Egyesület (SDSE), Hejőkeresztúri Táblajátékos Egyesület (HTTE), Kállósemjéni Diákokért és Ifjakért Egyesület (KDIE), Zalaegerszegi Dámajátékos Egyesület (ZDSE).

Két éve a Gazdagréti Közösségi Ház a bázisunk, ahol igazi otthonra leltünk.

 

Versenysport:

Legjobb játékosaink rendszeres résztvevői a Gó Ifi Eb-nek, Dáma Ifi Eb-nek, vb-nek. Eddig már több mint egy tucat válogatott került ki a szakosztályból, e két sportágból. Élversenyzőink közül eddig hárman szereztek dáma mesteri címet. Egy játékosunk lett gó mester. Szerepeltünk több világkupán és felnőtt Eb-n, vb selejtezőn. Büszkék vagyunk rá, hogy játékosaink megszerezték első ifi Eb, vb érmeiket is.

 

Pályázatok:

Rendszeresen készítünk pályázatot a Nemzeti Diákverseny Sorozat finanszírozásának érdekében (sikeresen). De pályázunk Ifi Eb ügyében és támogatjuk a versenyzőink egyéni ösztöndíjpályázatait is.


Elérhetőségek
Szakosztályvezető:  Köllner Ödön
tel:  20/515-5937  e-mail:kollnerodon@gmail.com
Edzők: Tölgyesi Renátó 2 dan
                                Sakk Köllner Ödön felsőfokú szakedző
                                                          Dáma Köllner Dóra mester Köllner Barnabás mester